sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Pyhä on pahasta?

Silmiini sattui Uutisvirta.fi:ssä juttu "Koulu kielsi sanomasta Terveydeksi!" kun joku aivastaa.

Yleisen kummallisuutensa lisäksi jutun nostaa uutiseksi se, että kyseessä on amerikkalainen koulu missä kyseinen "terveydeksi" on uskonnollissävytteinen "Bless you"
AdTech Ad

Uutisen mukaan opettaja tosin totesi, ettei kielto liity mitenkään uskontoon vaan kyseessä on käytännön asia ("... kielto ei liity mitenkään uskontoon. Sen sijaan opettajan mukaan sanonta häiritsee opetusta. ..."), mutta selvästi uskontoaspekti on tuotu lyhyeen juttuun mukaan tärkeänä osana. Jutusta ei selviä onko muitakin sanoja tai jopa puhuminen kokonaan kielletty tuntien aikana, mutta uutisen muoto antaa ymmärtää, että kielto koskee nimenomaan tätä kyseistä lausahdusta.

Uutinen myös arvottaa sanontaa, kielto ja kulttuuria toteamalla että täällä katsotaan pahaksi, jopa rangaistavaksi, sellainen asia mitä muualla pidetään hyvänä ("... Kiellon rikkomisesta opettaja vähentää oppilaan saamia pisteitä joka kerta kun tämä sanoo sanat, joiden uskotaan muualla olevan merkki hyvästä käytöksestä"). Jos ajatellaan, että tunneilla puhuminen olisi kiellettyä muuutenkin, oikeuttaisiko yleisesti ajateltuna tavan uskonnollisuus tai hyvätapaisuus kyseisen lauseen sanomisen vai onko kyseessä kuitenkin tilanneriippuvainen tapa, joka vaikka hyväkäytöksistä onkin, ei sovi aina ja kaikkiin tilanteisiin?

Vai ratkaiseeko asian se, sanovatko oppilaat tämän hyvätapaisuuttaan oikeassa tilanteessa vai käyttävätkö he hyviä tapoja hyväkseen tahallisesti häiritäkseen opetusta mahdollisesti jopa köhimällä tarkoituksella ja suureen ääneen puhumalla tunnilla?

5 kommenttia:

  1. Kyseisen sanonnan taustoista on ristiriitaisia tietoja, mutta yksi mainio mihin olen törmännyt on tämä; on uskottu, että paha yrittää mennä ihmiseen sisälle, ja aivastus estää sen. Siksi 'terveydeksi.' Toinen taas esittää, että sanomalla toiselle niin estää sielun karkaamisen aivastuksen mukana. Niin tai näin, varsin taikauskoiselta selitykset kuulostavat, tosin suurin osa ihmisistä tuskin niitä tietää tai varsinkaan niihin uskoo. Vaikea löytää mitään järkevää selitystä moiselle toiminnalle, siis tämän sanonnan kieltämiselle. "Häiritsee opetusta?" Aivan kuin luokassa aivasteltaisiin keskeytyksettä ja joku olisi jatkuvasti sanomassa että terveydeksi vaan sinullekin... Kaiken kaikkiaan vaikea uskoa ettei uskonnolla olisi mitään tekemistä asian kanssa. Ellei kiellon määrännyt opettaja sitten ole muuten vain höyrypää, ja mielekkään selityksen etsiminen siten turhaa touhua... Ei olisi ensimmäinen kerta mitä amerikkalaisiin lakeihin ja kieltoihin tulee.

    VastaaPoista
  2. Sen perusteella mitä minä olen nähnyt ollessani aikoinaan vuoden töissä silloisella yläasteella, ei kyllä olisi täysin mahdoton ajatus sekään, etteivät tietyt oppilaat voisi tarkoituksella aivastella tunnilla ja sanoa sitten "bless you", ihan vaan häiriköidäkseen. Sen verran outoja asioita koululuokassakin joskus tapahtuu, ja voisin uskoa että Yhdysvalloissa vielä enemmän kuin Suomessa.
    Eikä niitä häiriköitä tarvitse olla kuin kaksi, niin ne voivat jo sekoittaa koko luokan.

    VastaaPoista
  3. Bless you -sanonnan alkuperää ei kaiketi voi varmasti määrittää, mutta oman tietoni mukaan se on peräisin mustan surman ajoilta. Ruton ensioire oli aivastelu ja sanonnan alkuperäinen muoto nimenomaan "God bless you". Jumalan siunausta ruttoaikana epäilemättä haluttiinkin.
    Ameriikoissa voi tapahtua kummia, esim. määrättyjen kirjojen kieltäminen kouluissa ja kirjastoissa joissakin osavaltioissa. Niihin kuuluu mm koko Harry Potter -sarja, ikään kuin tarinoita hyvän ja pahan taistelusta ei olisi kerrottu aina.

    VastaaPoista
  4. Sielun karkaamista ja pahojen henkien kehon sisään pääsyä on pelätty varmasti paljon, sillä siihen liittyen on käsittääkseni ollut olemassa paljon erilaisia tapoja ja sääntöjä, esimerkiksi suu auki nukkumista on pidetty vaarallisena. Voi hyvin kuvitella, että tarve suojautua on pahoina aikoina vielä entuudestaan kasvanut.

    Mietin itse myös noita kummia tapoja ja kieltoja. Monien takana on varmasti jokin ajatus, tuskin kukaan mitään ihan vaan kieltämisen ilosta kieltää, mutta sitä saattaa olla hyvin vaikea hahmottaa kiellon takaa eikä syy välttämättä ole tietenkään aina meidän aikamme, paikkamme ja kulttuurimme näkökulmastamme järkevä. Voisin kuvitella että esimerkiksi pyhä ja paha ovat hyvin vahvasti kulttuurisidonnaisia...

    VastaaPoista
  5. http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194694973608/artikkeli/yhdysvaltojen+raamattuvyohykkeen+taistelu+lokapoksyja+vastaan+kouluissa+otettu+kovat+keinot+kayttoon.html

    Tässä toinen esimerkki näistä kielloista. Tässä nyt ei ole itse kielletyssä asiassa mitään uskontoon viittavaa, mutta jutussa sanotaan, että:
    "Floridassa lökäpöksyt on kielletty lailla tämän lukuvuoden alusta alkaen. Floridan lisäksi tiukka kielto on Arizonan osavaltiossa ja osin muuallakin Yhdysvalloissa.

    Sekä Florida että Arizona kuuluvat niin sanottuun raamattuvyöhykkeeseen, eli alueeseen maan kaakkoisosassa, jossa fundamentalistinen kristillisyys vallitsee kulttuuria."

    Kysymys kuuluukin siis, että miksi juuri uskonnollisesti (anteeksi nyt vaan) ahdasmielisemmissä osavaltioissa housut pitää pitää "säällisen ylhäällä." Ja mainittiinhan siinä myös tytöiltä kielletyn navan paljastavat paidat.

    Onkos se keho sitten pyhä vai paha, kun sitä pitää niin kovasti peitellä?

    VastaaPoista