keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Katsomisen taito

Mitä kuvissa oikeastaan näytetään, mitä ei näytetä ja miksi?

Monissa kohdin kuvaajan motiivi nostaa jokin asia esiin on ilmeinen. Mainostajien tuotteet, matkailun nähtävyydet, lomakuvien henkilöt, ihmisille tutut paikat... Taide on omalla tavallaan vaikeampi asia vaikka siinäkin toki näkee mitä esiin tuodaan, motiivi saattaa olla joskus hanklampi selvittää.

Kävellessäni kaupungilla yöllä tajusin, etteivät kuvat suinkaan ole ainoa asia, missä jotakin tiettyä nostetaan esiin esimerkiksi tietyllä katselukulmalla (kulkureiteillä ohjaamalla) ja valaisemalla kohteita.

Joku on suunnitellut sen, miten minun tämä patsas yöllisestä kaupungista pitäisi nähdä. Onko eritavoin katsominen pahasta tai hyvästä?

5 kommenttia:

 1. Otsikon sanavalinta on mielestäni kummallinen. Miksi siinä lukee camera (lat. huone, tila) ja kuitenkaan aihepiiri ei liity huoneisiin tai tilohin kovin paljoa? Päättelin otsikotekijän kuitenkin osanneen latinaa sacra- ja mala-sanojen muodoista (feminiini camera-pääsanan mukaan). Joten miksi näin erikoinen nimivalinta? Liittyykö blogi silti jotenkin salaisesti tilan ja valokuvan suhteisiin?

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen kysymys! Oma latinantaitoni on vähän horjuva, mutta camera sacra et mala tarkoittanee suunnilleen pyhää ja pahaa huonetta. Menikö oikein?

  Ammoisina aikoina huomattiin, että pimeän huoneen (lat. camera obscura) seinälle voidaan heijastaa pienen reiän tai linssin läpi jonkinmoinen kuva ulkopuolisesta maailmasta. Kun tuo heijastus saadaan taltioitua, syntyy laite jota me kutsumme kameraksi. Tämän blogin puitteissa halutaan siis heijastaa pieneen, mukana kannettavaan pimeään huoneeseen käsityksiä pyhistä tai pahoista asioista.

  Se onko kyseinen huone sitten pyhä tai paha, on varmaankin debatin arvoinen kysymys. =)

  VastaaPoista
 3. Vaikea kysymys, johon ei varmasti ole vain yhtä vastausta.

  Eritavoin katsominen (ja kuvaaminen, kuvakulman valisteminen) on kai kuvaajan hakema havainto jonka hän haluaa välittää katsojalle. Katsoja saattaa silti havaita jotain sellaista mitä kuvaaja ei ole tullut ajatelleksikaan. Me näemme mitä näemme, havaintomaailmamme ovat erilaisia.

  VastaaPoista
 4. Eri tavoin katseleminen on suositeltavaa, ehdottomasti, aina! Kyseenalaistaminen tekee asioista kiinnostavampia.

  VastaaPoista
 5. Now I got the point.. :) Pitääkin alkaa seuraamaan tätä blogia, vaikuttaa varsin kiinnostavalta! Jotain tuollaista ajattelinkin. Ja 'camera sacra et mala' on kyllä ihan latinan kieliopin mukainen ilmaus..näin latinaa kolmisen vuotta menestyksellä opiskelleena voin sen sanoa. ;)

  VastaaPoista