torstai 8. syyskuuta 2011

Pyhän & pahan paikkoja

Mikä yhdelle merkitsee pyhää voi toiselle edustaa pahaa. Kaupunkiympäristössä on paikkoja ja rakennuksia, jotka voivat herättää ihmisissä varsin monenlaisia tunteita. Otetaan esimerkiksi vaikka puistot. Ne voidaan kokea virkistäytymis- ja levähdyspaikkoina joihin voi mennä rauhoittumaan kiireen keskellä. Puisto on pala luontoa keskellä kaupunkia, tila jossa voi hetkeksi irrottautua arjesta ja melusta.


Puistot voivat synnyttää myös päinvastaisia mielikuvia. Ne voidaan kokea pelottavina ja vaarallisina paikkoina, joihin ei ainakaan pimeään aikaan kannata mennä. Puistojen hämärissä viihtyy epäilyttäviä kulkijoita ja tapahtuu pahoja asioita.


Eväsretkiä, lasten leikkiä, luonnon läheisyyttä, rauhaa, pimeyttä, lasinsiruja, pahoinpitelyjä, itsensäpaljastajia. Minkälaisia mielikuvia ja tunteita puistot sinussa herättävät?

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen aihe tämä pyhyys ja paha valokuvauksellisti ja muutoinkin. Harvemmin tulee ajateltua arkipäivässä tälläisiä asioita sen tarkemmin.

    Puistot ovat mielestäni nykyisin, ainakin päivisin melko turvallisia, seesteisiä paikkoja, valaistus sekä avoimuus auttavat pimeinä aikoina. Toisaalta puistojen läheisyydessä olevat ravintolat saavat puistot tuntumaan peloittavilta paikoilta iltaisin.

    Mielestäni yleensäkin ihmisten mielessä paha on paljolti mytologista jäännettä, vanhoja uskomuksia mutta myös tapahtumien johdosta jääneitä jäänteitä.

    Ihmiset harrastavat paljon erilaisia rituaaleja pahan karkoittamiseksi, sillat, uudet kauppakeskukset, moottoritiet vihitään juhlallisin menoin, muurataan peruskivi, joka viittaa entisaikojen uhrilahjoihin jotta jumalat olisivat suosiollisia. Vanhojen talojen ulkopuolille on joskus tehty erilaisia hahmoja tai jopa patsaita karkoittamaan pahoja henkiä. Kiinassa talojen katot ovat viistoja jotta pahat henget putoaisivat helpommin pois. Ovet ja ikkunat ovat yleensä kohti valoa eli etelään tai länteen.

    Kerttulinmäki tunnetaan hirttomäkenä mutta paikkaan ei silti ole jäänyt jäänteitä pahoista hengistä tai uskomuksista, vaikka paikan nimi oli aiemmin Hirsipuumäki jonka nimi kertoo, että mäki on aikoinaan ollut rikollisten teloituspaikka.

    Nykyisin kaikenlaiset graffitit, kirjoitetut uhkaus tekstit, tuhoamiset, kaikki mikä voidaan hajoittaa hajoitetaan ovat nykyajan pahuutta. Rakennettaessa mitä tahansa, pitää ottaa aina huomioon että sen täytyy kestää. Näin kulttuuripääkaupunki vuotena kaikkien esille tuotujen hienojen nähtävyyksien pelkona on ollut vandalismi.

    Esimerkiksi pahoinpitelyistä Oulussa yksi viidesosa tapahtui ravintoloissa ja neljäsosa yksityisellä paikalla. Päivisin ja aikaiseen ilta-aikaan (klo 06–21) tapahtui huomattavasti vähemmin väkivaltaa (17 %) ja muut tapaukset jakautuivat tasaisesti aamuyön ja illan tunneille. Pahoinpitelyt tapahtuvat Oulussa pääsääntöisesti viikonlopun päivinä (pe–su 69 %). Turun tilastoja en löytänyt.

    Kuva eräänalisesta pahuudesta:
    https://lh5.googleusercontent.com/-29nHIl-Oh8Y/TnSXHRs3-4I/AAAAAAAAJYs/zCFG0iuGaYw/s800/penkkitxt.jpg

    VastaaPoista
  2. Väkivalta tai sen uhka on pelottavaa. Pahuutta.

    Väkivaltarikoksia tehtiin (2010) Turussa yhteensä 1559. Tehdyt rikokset tuhatta asukasta kohden suhteutettuna = 8,86. (Oulussa tehtyjä väkivaltarikoksia 887 ja tuhatta asukasta kohden suhteutettuna = 6,37.)

    Auto on pyhä lehmä.

    Varsinais-Suomessa kuoli tai vammautui liikenteessä vuonna 2010: 27 kuoli 711 vammautui.

    VastaaPoista
  3. Yleisesti ottaen puistot synnyttävät lähinnä positiivisia mielikuvia liittyen virkistykseen ja vehreään viihtyisyyteen. Tämä tosin koskee lähinnä vain puistoja päiväsaikaan; öisin tai pimeään aikaan puistot, kuten muutkin paikat, muuttuvat hieman pelottavaksi ja kartettaviksi paikoiksi.

    Toiset puistot ovat viihtyisämpiä ja miellyttävämpiä kuin toiset. Hyvin hoidetut ja siistit puistot houkuttelevat luokseen, toisin kuin taas sellaiset, jotka ovat leimautuneet vaikkapa alkoholistien tai nuorisojengien ajanviettopaikoiksi.

    VastaaPoista
  4. Puistoista itsessään tulee minulle hyvä olo niin valoisaan kuin pimeään aikaan, mutta ihmiset puistoissa joskus jopa pelottavat.

    Ei se ole pimeä mikä on pahaa tai mitä pelkään vaan se mitä pimeys saattaa kätkeä ja peittää.

    VastaaPoista